Prinzapolka  Kakao  Kakao  Kakao  Kakao  Kakao
 PRINZAPOLKA.DK        -   om miskito-indianere på østkysten af Nicaragua   -


 
 · Sygdommen Grisi Siknis  · Mad er ikke bare mad  · Indianere uden jord?  · Identitet og religion  · Uligheden er tilsigtet  · Nicaragua som fugleland
 
 · Avisartikel Nordjyske
 
 · Udstilling Esbjerg Museum  · Chokoladekage

På utallige opfordringer bringer vi her Mies succes-opskrift på chokoladekage lavet af rigtige kakaobønner - samt lidt baggrund om kakao-planten og hvordan Miskitoerne bruger den.


Opskrift på Prinzapolka-chokoladekage

Lidt kakao-info

Kakaoplantens blomster vokser lige ud af stammen. Her ses også en nydannet frugt Kakaotræ med umodne frugter vokser mellem bananplanter Kakaobønnerne ristes over ildstedet Flittige hænder hjælpes om arbejdet Efter ristningen knækkes skallen Den ristede og afskallede kakao males Det er hårdt arbejde at dreje møllens håndsving Når kakaobønnerne er malet, formes massen til kugler Ivonne og Débora med det færdige resultat
Den kakao, der bruges, stammer fra Prinzapolka, som ligger i det østlige Nicaragua. Her bor miskitoindianerne, som dyrker kakao i små lunde i deres finca (mark), som ligger ved den store Prinzapolkaflod. Her står kakaotræerne sammen med bananer, kokospalmer og appelsin- eller limetræer.
Kakao er en stor frugt, der sidder direkte på kakaotræets stamme. Inde i frugten sidder kakaobønnerne omgivet af frugtkød. Der kan være mange kakaobønner i en frugt. Bønnerne tages ud af frugten, og indianerne sutter bønnerne fri for frugtkødet, som har en frisk smag. Derefter lægges bønnerne til tørring, og samtidig sker der en let fermentering (gæring). Når bønner er tørrede, er de klar til at blive ristet. Det gør indianerne typisk i en stor gryde på brændekomfuret. Når bønnerne smælder og revner let i skallen, er de klar til at blive afskallet. Det er et langsommeligt arbejde, som godt kan give vabler på fingrene. De afskallede bønner bliver derefter malet til en tyk, sej masse, som kan formes til boller. Disse tørrer på et døgn og bliver hårde, som den du nu bruger til Prinzapolka-chokoladekagen.
Se flere billeder og mere tekst om produktionen af kakao i vort billedgalleri her.


Opskriften

Til kagen skal der bruges ca. en halv kakaokugle (100 gram).

Kakaokuglen rives på den fine side af rivejernet. Den revne kakao kommes i en gryde, hvor den varmes op under omrøring sammen med ca. 1 dl stærk kaffe. Almindeligt postevand kan også bruges, eller anden væske som f.eks. appelsinsaft. Når kakaomassen har en blød og glat konsistens, stilles den til afsvaling.
Imens piskes 250 gram smør med 3 dl sukker til en luftig masse. Derefter tilsættes 3 hele æg lidt efter lidt. Den afsvalede kakaomasse tilsættes derefter lidt efter lidt, og til sidst tilsættes 2,5 dl hvedemel lidt efter lidt, iblandet 2 teskefuld bagepulver. Man kan tilsætte hakkede nødder - 100 gram hassel- eller valnødder. Man kan evt. tilsætte 1 dl finthakkede rosiner, der har trukket i rom natten over.
Kagen bages i en rund smurt springform ca. 35-40 min. ved 175 grader midt i ovnen. Det kan være nødvendig at lægge bagepapir over kagen de sidste 10 min.
Når kagen er afsvalet, kan man evt. flække den og lægge creme/frugt/fløde mellem kagehalvdelene.
Min egen favorit er mokkacreme, makroner og friske jordbær delt i kvarte lagt i kagen, der pyntes med fløde og en smule fintrevet kakao. Til mokkacremen bruges den anden halvdel af kakaokuglen, der rives, smeltes og afkøles på tilsvarende måde som før beskrevet. Når massen er kold; men stadig smidig, røres den i smørcreme (blød smør og florsukker rørt sammen) som lægges i den flækkede kage sammen med makroner (evt. stænket med lidt rom eller kalua-likør) samt de friske jordbær skåret i kvarte. Gem evt. enkelte til at pynte kagen med sammen med flødeskummet.

Velbekomme!

Mie Buus